Followers


glitter-graphics.com

Tuesday, June 7, 2011

aidil fariz ~1 tahun 5 bulan~

hari ni genap aiz 1 tahun 5 bulan,
besar dah bolat umi tu,
memang kuat membebel je,
sampai mak cik depan umah tu pun boleh dengar,
cuma aiz masih belum jalan dengan betul,
masih meniti kat kerusi dan pegang tangan umi kalau nak jalan,
tapi alhamdulillah usaha die makin giat, dah rajin nak jalan,
kalau dulu bile suruh jalan, malas nak duduk je, 
tapi sekarang pantang tinggal sorang mesti dah diri tepi kerusi,
moga aiz cepat2 jalan ye sayang, nanti boleh main ball dengan abg adib kan?

aiz 3 bulan 
  • dah boleh pusing2 badan
  • pandai gelak + jering nyaring2 tu
  • kuat main sembur air liur, gugur rambut umi time tu nak oi 
aiz 6 bulan
  • dah mula mengesot ke depan & ke belakang
  • gigi depan atas & bawah dah tumbuh
  • mula membebel 'aa..aa''
  • sudah mula kenal orang
  • boleh duduk dengan sendiri tapi tak lama
  • boleh tepuk tangan sambil nyanyi 'aaaaaa'
  • sangat suka mandi/main air
aiz 8 bulan
  • bertambah-tambah kuat membebelnye
  • 1st word 'mama' , 2nd 'papa' , 3rd 'abah' 
  • then barulah kuar macam2 ayat
  • dah mula naik walker/ laju jugak die berjalan
  • suka cakap dengan handfon umi, konon call atok nye
aiz 1 tahun
  • gigi makin penuh
  • anak yang sangat manje
  • sudah pandai nyanyi lagu 'papaku pulang' dengan lirik 'papa..papa..papapapa'
  • mula merangkak tapi lebih suke merangkak macam askar tu sebab lebih laju
  • boleh dah panggil 'atok' , 'wawan' dan 'ayah'
  • dah pandai cakap 'nanak' (tak nak)
  • dah boleh naik kete mainan abg adib, laju die bawa
  • dah faham sikit2 kalau orang cakap
  • papa ajar 1-10, tapi aiz pandai sebut 'emmmmmpat' je hehehehe.
aiz 1 tahun 2 bulan
  • kuat merajuk kalau papa marah
  • sudah mula malu-malu dengan orang tak kenal
  • makin suke dengan mainan kereta, lagi2 bab tayar berpusing tu
  • dah boleh panggil 'tatak' panggil kak ten die la tu 
  • dah boleh cakap 'take' die suh umi take mainan die ke, biskut die ke 
  • sudah pandai panggil 'aiiiiinnnnnn' die suh kak ain dukung la tu
  • aiz kuat makan, lepas satu-satu die nak
aiz 1 tahun 3 bulan
  • aiz sudah pandai panggil ' ummi' pagi2 masa umi nak pegi keje,
  • suka makan biskut tiger & biskut cheeze perisa sayur tu
  • makan nasi dengan sup
  • aiz dah mula nak kat mama, kalau sebelum ni tak nak bile mama amek
aiz 1 tahun 4 bulan
  • dah pandai pulak nyanyi dengan rentak 'air pasang dalam'
  • dah kenal umah die, kalau suh tunjuk umah aiz, die tunjuk la tangan sambil sebut 'mah'
  • papa ajar one, two, three. aiz pandai sebut 'three' je...
  • sekarang makin faham cakap orang, kalau suruh cari 'kete' , 'ball' mesti die pegi amek
  • nampak baju umi da lawa mesti tunjuk tmpt umi gantung tudung, die suh 'take' suh pakai la tu
aiz 1 tahun 5 bulan
  • ????????????
  • kite tengok lepas ni ape die mau buat pulak....
 gambar ni sabtu lepas kat genting hingland

3 comments:

zura_habib said...

wah bestnya gi genting...jgn lupe up entry...nnt nk gi jugak~!

Bicara hati ibu aisya said...

Wahhh..dah ada peningkatanlah tu umi.xlama lg berjalanlah aiz sampai umi sure xlarat nak kejar nanti.hihihi..

umi aiz said...

kak zura : anak up date la ni

kak ayue : xsabar nk tgk die jalan..